PrzepisZapiekankiNa obiad podaj tę zapiekankę. Naje się nawet wybredny teść

Na obiad podaj tę zapiekankę. Naje się nawet wybredny teść

Zapiekanka pasterska - Pyszności
Zapiekanka pasterska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.04.2024 12:49, aktualizacja: 30.04.2024 13:14

Zapiekanki to szybkie danie, które zachwyci każdego miłośnika smacznej i sycącej kuchni domowej. W moim domu króluje głównie zapiekanka pasterska z ziemniaków i mielonego mięsa z dodatkiem groszku i selera naciowego.

Zapiekankę ziemniaczaną serwuję zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na wymyślne potrawy, a chcę, aby każdy się porządnie najadł. Z dodatkami można eksperymentować - jedni dodają kiełbasę, inni stawiają na pieczarki, pojawiają się też opcje z boczkiem. Ja wybieram jednak tradycyjną zapiekankę pasterską z mięsem mielonym i zielonym groszkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka pasterska - jak ją zrobić?

Zapiekanka pasterska to bez wątpienia jeden z królów wśród dań typu comfort food. Otula ciepłem i nasyca nawet najgłośniej burczące brzuchy. Jej historia sięga XVIII wieku, a jej korzenie wywodzą się z prostej, chłopskiej kuchni angielskiej. Początkowo była sposobem na sprytne wykorzystanie resztek jedzenia, głównie mięsa i ziemniaków.

Zapiekanka pasterska - Pyszności
Zapiekanka pasterska - Pyszności© Canva | vladimir-mironov

Jeśli szukasz pomysłu na ciepły, aromatyczny i pożywny posiłek, koniecznie wypróbuj zapiekankę pasterską. To danie, które polubił nawet mój wybredny teść, który raczej stroni od innych daniach niż klasyczne.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 200 groszku mrożonego,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 250 ml bulionu,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
  2. Dorzuć mięso mielone i smaż, aż mięso zbrązowieje.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i wlej przecier pomidorowy i bulion. Duś całość przez 10 minut.
  4. Dorzuć zielony groszek i wymieszaj.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Po ugotowaniu odcedź je i ugnieć na purée z dodatkiem mleka, masła, soli i pieprzu.
  7. W żaroodpornym naczyniu umieść mięso z sosem i wyłóż na nie przygotowane purée ziemniaczane.
  8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 20-30 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także